måndag 30 november 2009

Mr. Afghanistan: Kroppsbyggare i Kabul



I natt satt jag och letade efter information på nätet om kristna kyrkor i Mellanöstern och hamnade hos Time Magazine. Efter att ha läst ett par artiklar klickade jag runt lite på tidskriftens sajt och fick upp en artikel från juni 2009 om kroppsbyggare i Afghanistan. Jag trodde knappt det var sant och känner mig fortfarande lite osäker.

Väntar bara på att få en kommentar som undrar hur jag kunde gå
på den bluffen; att det i det "islamistiska talibanlandets" huvudstad Kabul skulle finnas 200 gym och hundratals fler runt om i landet; att det hålls en tävling om Mr. Afghanistan; att Arnold Schwarzenegger och nutida amerikanska muskelberg pryder husfasaderna i Kabul; att det förra hösten hölls en mindre tävling för kroppsbyggande kvinnor som utannonserades som tyngdlyftning för att inte uppröra någon.

Om jag nu bestämmer mig för att tro på detta, så måste jag också fråga mig själv vad jag egentligen vet om Afghanistan och vilken bild media ger av landet och dess invånare. Jag har följt händelserna i Afghanistan sedan den sovjetiska invasionen i december 1979 och tyckt att jag haft hyfsad koll på läget i landet. Men det här fick mig verkligen att bli ödmjuk och erkänna att mina kunskaper är mycket, mycket begränsade. Jag vet ingenting om vanliga människors vardag i Afghanistan.

Läs artikeln Afghanistan's real strongmen

söndag 29 november 2009

Ja till förbud mot minareter i Schweiz


Schweiz är första land i världen att folkomrösta mot ett förbud mot minareter. Enligt det officiella resultatet har 57 procent röstat ja till ett förbud.  Nedan:  Förbudanhängarnas kampanjaffisch.

Läs vad Banana skriver om Schweiz, invandrare och etnisk identitet


Yoriyos: Endoscopises



Musikvideo av Ron Winter till Yoriyos sång Endoscopises. För den som inte redan visste det kan jag berätta att Yoriyos är son till denna man Klicka nedan vid "Etiketter" för fler inlägg om Yoriyos.

I made my own way - a long long time ago
Packed a book and pen - to draw up my own road
It started with a line - and to the distance I went
But I never thought I'd ever end up where I have

Many souls I've met - and many a one have told
That the journey of life - will lead you to unfold
The secrets of existence - the reason for living
But I still haven't found the happiness I'm missing

It's so easy to talk it - but much harder to find
Wisdom doesn't come with age - it comes with an open mind
Now I've been searching hard - I've travelled many miles
But The Truth isn't something you grow up believing
it's something you have to find

I've been alone for so long - and a long long time ago
I left in search of Peace and Truth - I left to find a home
I still have faith and I hope - one day I will see
When I have found myself - that you'll come and find me.

1 advent: Hälsning till sverigedemokraterna


Gemensamma nationella traditioner är en form av kollektiva ritualer som skänker trygghet och är en del av vårt kulturarv, vår identitet, sägs det. Men jag är mest överraskad över hur snabbt vi förändrar och skapar nya traditioner inom olika samhällsområden. Nu är pizza, spaghetti, kebab och hamburgare svensk husmanskost. Halloween är redan en etablerad helg bland ungdomar och affärsmän efter bara 14 år sedan introduktionen i Sverige.

I dag är det första advent och vi plockar fram den elektriska ljusstaken och kanske även tänder ett första levande adventsljus. Många hänger upp en advents-/julstjärna i fönstret och barnen öppnar första luckan i advents-/julkalendern. Alla vet att det är så vi firar advent i dag.

Men för hundra år sedan var alla dessa självklarheter helt okända i Sverige. Flera av dessa seder kom från Tyskland under 1900-talet. Adventsljusstaken kom hit under 1930-talet i form av en liten gran där det varje dag under advent tändes ett ljus. Den ersattes av ljusstaken med fyra ljus, ett för varje söndag. I dag har den i många hem ersatts av den elektrisk ljusstaken med sju ljus.

Adventsstjärnan kommer också från Tyskland och blev populär i Sverige först efter andra världskriget. Även adventskalendern är importerad från Tyskland. Den första svenska adventskalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickors Scoutförbund. Radion började sända adventskalenderprogram 1956 och 1960 visades de första gången i svensk TV.

Under de allra senaste åren har jag noterat att både advents-/julstjärnan och advents-/julstaken börjar försvinna från fönstren.
I ett nybyggt bostadsområde i närheten av min bostad, där det mest bor unga småbarnsfamiljer, är det ljusslingor som gäller. I stort sett varje balkong är utsmyckade med ljusslingor i olika färger. En tradition som jag förknippar med amerikanska juldekorationer.

På den muslimska förskolan Nymånen i Göteborg bygger man pepparkaksmoskéer (bild i nedre höger hörn), som barnen sedan äter upp. När de växer upp kanske traditionen förs vidare till nästa generation. I dag vet jag åtminstone en svensk familj där det också byggs moskéer av pepparkaksdeg

Även här på bloggen har det utvecklats traditioner. Bilden och rubriken på detta inlägg är de samma som tidigare två år vid den här tiden på året. Texten i inlägget är nästan samma som förra året, men har förändrats lite grann, precis som alla våra svenska traditioner förändras under tidens gång. Ständig förändring är en självklar och oundviklig del av vår tradition.

lördag 28 november 2009

Jobba, sova, äta och längta



Jobba, sova och i bästa fall även hinna med att äta något. Så ser min helg ut. Med 36 timmars arbetsvecka blir det nästan en hel veckas arbete på tre dygn. Men på måndag eftermiddag går jag ut och tar ett glas av min favoritmalt. Eller kanske sitter jag hemma och slappar i fåtöljen, tänder en brasa i kakelugnen, puffar på en god cigarr och ber Buddy's eller O'Connors om en hemleverans.

Animerad film: Bad apple



En av mina arbetskompisar har tydligen ordentlig koll på vad jag gillar när det gäller animerade filmer och kom just in och tipsade om den här videon. En riktig pärla i glorious black and white. Sången Bad apple är hämtad från spelet Touhou Tja, mycket mer än så vet jag inte om filmen och mer än så behöver ni heller inte veta för att kunna njuta av den.

fredag 27 november 2009

Det kommer aldrig att funka

Den senaste bloggen på länklistan Muslimer som bloggar startades för bara drygt en vecka sedan. Bloggen har två skribenter, Mohammed Mohsen och Cherin Awad (jorå, ni minns rätt; en av tjejerna i förra årets Halal-TV), och heter Cherin och Mohammed


Sofia Bothorp (mp) om svenskhet



Det blev en viss uppmärksamhet i media om miljöpartisten Sofia Bothorps ordval under en debatt i Karlskronas kommunfullmäktige
i onsdags. Jag ser ingen direkt anledning att kommentera det hon sade, det gör hon själv i dagens Aftonbladet. Ni som vill lyssna
på en ljudfil med hennes yttrande kan göra det

Däremot tycker jag det är ett utmärkt tillfälle att, ännu en gång, lägga ut mitt favoritklipp med Magnus Betnér

Dolt budskap 3



Med anledning av mina inlägg om dolda budskap tipsade Absolute Banana om videon Why people believe strange things med Michael Shermer från Skeptic Magazine Hela videon är mycket sevärd, men jag har valt avsnittet om dolda budskap i audioupptagningar. Exemplet är ett parti ur Led Zeppelins berömda sång Stairway to heaven som Shermer har hämtat från sajten Reverse speech

När jag höll på att iordningställa det här inlägget kunde jag inte undgå att fundera över människors godtrogenhet och viljan att se och höra där inget finns att se eller höra. Jag ska inte fördjupa mig
i detta utan nöjer mig med att citera en aforism av Elmer Diktonius ur Min dikt (1921):

De flesta människor är icke åsnor, därför att de har stor fallenhet därför, utan därför att det finns så mycket bete för sådana, att det är så lätt att vara en sådan.

Eid Al-Adha - islamisk högtid



I dag börjar firandet av den islamiska högtiden Eid Al-Adha En av traditionerna vid högtiden är att slakta ett extra fint boskap, ofta ett får, som delas med de fattiga, samt med familj, släktingar och vänner.

torsdag 26 november 2009

Barbie i burka



Världens mest kända docka, Barbie, fyller 50 år och tillverkaren Matell har tagit fram 500 exemplar av dockan klädd i burka Det
blev för mycket för den amerikanska tv-kanalen Fox News.

Dolt budskap 2



För drygt ett år sedan skrev jag ett inlägg om den talande dockan som upprört så många människor i USA. Gårdagens inlägg handlade om att samma ljudfil med sitt provocerande budskap nu dykt upp i ett Nintendo-spel avsett för barn.

onsdag 25 november 2009

Dolt budskap


I slutet av den fem sekunder långa ljudfilen med den jollrande babyn kommer ett talat budskap på engelska. Förra året upptäcktes budskapet i en talande docka och i år återfanns det i ett spel från Nintendo som ansågs lämpligt för alla åldrar.

Det här dolda budskapet har upprört många amerikaner och uppmärksammats av tv- och radiokanaler, i tidningar och på webbsidor. Flera varuhus i världens största varuhuskedja, Wal-Mart, slutade att sälja dockan efter upptäckten av det dolda budskapet.
Nu undrar jag:

Vilket är budskapet?

Lyssna noga och kom väldigt gärna med ett förslag i en kommentar. Jag återkommer inom några dagar med ett uppföljande inlägg.

tisdag 24 november 2009

Call of Duty: Modern Warfare 2



En sekvens ur spelet Call of Duty: Modern Warfare 2 där ryska terrorister genomför en massaker av civilpersoner på en flygplats.

I inlägget Pentagon, Hollywood och spelbranschen hade jag också tänkt skriva några rader om spelet Call of Duty: Modern Warfare 2, men det blev alltså ett eget inlägg. Spelet är det sjätte i serien Call of Duty och släpptes världen runt den 10 november i år.

Redan första dagen såldes 4,7 miljoner kopior av spelet, vilket omräknat i pengar blir 2,1 miljarder kronor - och det enbart i USA och Storbritannien. Spelet är därmed det mest sålda någonsin under en enda dag. Det lyckades även dra in mer pengar på premiärdagen än vad världens största kassasuccé inom filmbranschen (Batman: The Dark Knight) klarade av vid premiären.

Jag har själv inte spelat Modern Warfare 2, men det ska tydligen handla om en internationell insatsstyrka som skapats för att bekämpa ryska ultranationalister. Striderna äger rum i Kazakhstan, Afghanistan, Brasilien, Kamtjatkahalvön, Washington D.C. och i gränstrakterna mellan Georgien och Ryssland.

Pentagon, Hollywood och spelbranschen



I ett nyöppnat spelcenter i Philadelphia, USA, används världens dyraste dataspel som lockbete för att rekrytera ungdomar till den amerikanska armén. Ett reportage från tv-kanalen Al Jazeera.

För 4-5 år sedan ägnade jag en del tid åt att leta upp information om dataspelsbranschen och deras samarbete med krigsmakten och underrättelsetjänsten i USA. Intresset väcktes efter att jag läst
The war room i nätupplagan av Wired september 2004. I artikeln berättas om det av US Army finansierade Institute for Creative Technologies som administreras av University of Southern California. Institutet grundades 1999 och fick ett flerårigt uppdrag med uppgiften att besvara frågan:

What would happen if leading technologists in artificial intelligence, graphics, and immersion joined forces with the creative talents of Hollywood and the game industry?

I september 2004 började den första gruppen bestående av soldater från armén, flottan och flyget sin träning vid institutet. Att militären använder sig av dataspel och annan elektronisk utrustning för att utbilda sina soldater är inte särskilt uppseendeväckande. Betydligt tveksammare blir det när krigsdataspel används som ett verktyg för att värva unga rekryter till krigsmakten.

Ett av världens populäraste multiplayer-spel på internet är America's army som i början av året hade över åtta miljoner registrerade användare. Spelet har genom åren blivit rikligt prisbelönat av dataspelspressen och omnämndes 2008 av Guinness World Records som världens mest nerladdade krigsspel.

Första versionen av spelet gavs ut för PC och släpptes 4 juli 2002, på USA:s nationaldag. Det distribuerades gratis genom arméns rekryteringskontor. Sedan dess har ytterligare 26 versioner kommit, alla kan laddas ner och spelas gratis på nätet.

America's army finansieras av amerikanska försvarsdepartementet. I artikeln Video game veterans and the new American politics (17 november 2009) uppges armén ha meddelat amerikanska kongressen att spelet är det mest effektiva sättet att etablera kontakt med ungdomar.

Förra året genomförde Massachusetts Institute of Technology en undersökning som visade att 30 procent av amerikanerna i åldern 16 till 24 hade en mer positiv inställning till armén tack vare spelet. Det var till och med så att spelet hade större inflytande än arméns alla andra metoder för marknadsförning tillsammans.

Enligt Wikipedia ska man, om man orkar leta, på spelets officiella supportsida i avdelningen för vanligt förekommande frågor få besked om varför även spelare utanför USA tillåts använda spelet. Svaret är entydigt:

We want the whole world to know how great the U.S. Army is.

Läs mer hos Wikipedia som har mängder med intressanta länkar.

Se även ett tidigare inlägg om Kuma War Deras spel kan laddas
ner gratis och ger en egen version av verkliga krigshändelser.

måndag 23 november 2009

Om Mehdi Ghezalis resa till Pakistan

Genom sina advokater, Peter Althin och Anton Strand, berättar i dagens DN Mehdi Ghezali om sin resa till Pakistan, där han under en tid kvarhölls på grund av en visumförseelse. Artikeln avslutas:

Det är med förfäran vi fått konstatera omfattningen av de främlingsfientliga strömningar som mobiliserats under den massmediala bevakningen av Mehdi Ghezali-ärendet. Många bör
de journalister och ansvariga utgivare vara som i efterhand inte betraktar höstens bevakning av detta ärende som karriärens höjdpunkt. Som vi alla vet släpptes ”Spionen” och ”Terrorsvensken” hem sedan han anklagats för en visumförseelse och ingenting annat. Mehdi Ghezali delgavs inte någon misstanke om terrorism eller spioneri under sin tid som frihetsberövad i Pakistan.

Mehdi Ghezali önskar att han och hans familj skall lämnas i fred. Då inte heller någon myndighet någonsin anklagat honom för terrorist- eller spioneribrott förefaller det vara en rimlig begäran att den svenska presskåren fortsättningsvis skall låta bli att formulera den typen av anklagelser.


Se även Rikta vreden åt rätt håll Dagen

Morgonandakt: Källarmoské och Kosher-kött

Jag läste nyss blogginlägget
I Källarmoskén lärde jag mig äta Kosher på Fazeela Zaibs blogg. Inläggets rubrik kan också stå som rubrik för den första, som sändes i dag, av fem morgonandakter i SR P1 med Fazeela. På hennes blogg hittar ni sändningstider och övrig information.

Jag blev glatt överraskad när andakten inleddes med en koranvers som jag ofta brukar citera:

De som tror [på denna Skrift] och de som bekänner den judiska tron och de kristna och sabierna - ja, [alla] som tror på Gud och den Yttersta dagen och som lever ett rättskaffens liv - skall helt visst få sin fulla lön av sin Herre och de skall inte känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem. Sura 2, vers 62.

Översättningen är från Mohammed Knut Bernströms tolkning Koranens budskap som finns på nätet I sin kommentar till versen skriver Bernström:

I passagen ovan framställs en grundläggande trossats i Islam som Koranen på flera ställen återkommer till. Med en vidsynthet som saknar motstycke i andra trossystem uppställs här endast tre 'frälsningskrav': (den sanna) tron på Gud, tron på Domens dag och ett rättskaffens liv.

söndag 22 november 2009

Hollywood om ondskefulla araber



Det var ett tag sedan kulturmagasinet Voltaire hade sitt temanummer om islam De lovade att med tiden göra artiklarna tillgängliga även på nätet, så jag tittade in på deras sajt lite då
och då utan att hitta vad de utlovat. Efter ett tag glömde jag bort det hela.

Tidigare i dag, när jag googlade efter information till inlägget om filmen Persepolis, hamnade jag hos Voltaire igen och läste Mattias Lindéns artikel Muslimer i populärkulturen I artikeln hänvisas det flitigt till boken Reel Bad Arabs - How Hollywood vilifies a people
av den arab-amerikanske massmedieprofessorn Jack G. Shaheen. Boken har även blivit film och det är alltså den ni kan se på videon.

Mattias Lindén skriver i artikeln:

Man behöver inte vara överkonspiratoriskt lagd för att snudda vid slutsatsen att det passar Amerikas intressen att araber överlag skildras på ett negativt sätt på film och tv. Det blir så klart enklare att sälja in krig i Irak och Afghanistan om man ser till att befolkningen matas med en negativ bild av det folk man strider mot. Och faktum är att en grupp regeringstjänstemän under ledning av George W Bushs rådgivare Karl Rove efter 11 september-attentaten 2001 reste till Hollywood för att be om hjälp i ”kriget mot ondskan”. I Hollwood sammanträdde gruppen med omkring 50 personer i chefsbefattningar inom filmindustrin.

Persepolis



Persepolis är en animerad film från 2007 som grundar sig på Marjane Satrapis självbiografiska serieroman Persepolis

Link TV intervjuar Marjane Satrapi och visar klipp ur filmen.

Nils Karlén skriver i en recension med rubriken Strålande vackert att "Persepolis är en av de vackraste animerade filmerna jag någonsin sett". Han beskriver filmens handling:

"Vi får följa lilla Marjanes uppväxt från den, i hennes ögon, relativt bekymmerslösa tiden under den korrumperade Shahen till den nya islamistiska regimen och dess religiöst motiverade förtryck. Marjanes lilla familj anpassar sitt liv efter de allt hårdare omständigheterna men hittar hela tiden andningshål i förbjudna fester och gemenskap med vänner och grannar. Det är en riktigt sorglig bild som målas av Marjanes lilla familj, men samtidigt är den optimistisk då den visar dessa människors enastående förmåga att anpassa sig och hitta en dräglig tillvaro även i mörka tider.

Persepolis är en mörk film men även riktigt, riktigt rolig. Jag skrattar flera gånger högt åt Marjanes absurda dagdrömmar.

Regissörerna Satrapi och Paronnaud har lyckats skapa en strålande vacker film. Det var länge sedan en animerad film fick mig att känna så här. Gå och se!"

fredag 20 november 2009

Slavfortet i Cape Coast, Ghana


Rasismens historia by svarten

Tidigare i dag tittade jag in på bloggen Tonårsmorsa och läste inlägget Min kloka vän säger kloka saker i TV Det handlade om ett av Utbildningsradions (UR) program om slaveriets historia. I det
här programmet besöks slavfortet som Svenska afrikakompaniet i mitten av 1600-talet anlade i Cape Coast, Ghana.

Jag har besökt fortet ett antal gånger. Jag behöver numera bara tänka på de mörka, fuktiga fängelsehålor där slavarna låstes in för att känna en obehaglig rysning gå genom kroppen.

Trots allt blev jag glad över att se just det här programmet, för mitt uppe i allt elände dyker två välbekanta personer upp, Vivi och Aron. Första gången de besökte Ghana reste jag med dem och vi besökte också tillsammans slavfortet i Cape Coast. Om jag minns rätt så hade Aron ännu inte lärt sig gå och bars omkring på ryggen av Vivi. Härligt att se hur han växt upp till en klok ung grabb.

Vänstern och antisemitismen



Jag vaknade redan vid 4-tiden i dag. Efter en kopp starkt kaffe och lite puffande på en cigarr slog jag på datorn och kollade e-posten. Ett e-brev gör mig uppmärksam på den brittiska konstnären Sarah Maples senaste konstprojekt

Jag kollar in nattens nyheter och gör även en sökning på ett par portaler för att se vad som skrivs inom bloggosfären om mordhotet mot den svenska konstnären Ida Dzanovic Jag blir inte alls förvånad när jag noterar att alla dessa bloggare som, i andra liknande sammanhang, skrikit sig hesa till försvar av yttrandefriheten nu tiger. Yttrandefriheten är selektiv för dessa bloggande
"islamkritiker", den gäller bara för vissa personer och åsikter. Samma tystnad rådde när Sarah Maple mordhotades förra hösten, vilket jag skrev om i inlägget Varför så tyst om Sarah Maple?

Under sökandet på nätet hamnar jag på en blogg där man gratis
kan ladda hem Håkan Blomqvists bok Gåtan Nils Flyg och nazismen, berättelsen om den svenske kommunistledaren som blev nazist.
Jag har ännu inte hunnit läsa boken, men läste nu på morgonen Blomqvists artikel Vänstern och antisemitismen i historiskt perspektiv och en recension av hans doktorsavhandling Nation,
ras och civilisation i svensk arbetarrörelse före nazismen (pressmeddelande)


Att enskilda personer och grupperingar inom den så kallade vänstern varit antisemiter är helt klart enligt Blomqvist, men han poängterar att "För 18- och 1900-talshistoriska sammanhang kan en provisorisk tumregel vara att antisemitismen som organiserad och aktivistisk kraft bör sökas vad som klassiskt benämnts högerut på den politiska skalan/.../Det var i stor utsträckning tillsammans med vänsterkrafter; från liberaler till socialdemokrater och kommunister, som judisk emancipation försvarades gentemot det sena 1800-talets antisemitiska rörelser/.../Den judiska socialismen och liberalismen var själva viktiga faktorer inom denna breda vänster."

Sarah Maple slår till - igen


Den brittiska konstnären Sarah Maple har jag uppmärksammat tidigare Den här gången har hon bestämt sig för att slå till mot den brittiska dagstidningen The Sun och deras (ö)kända page three som den 17 november firade 40-årsjubileum. Kolla in hennes video

torsdag 19 november 2009

Peter Englunds appell för Dawit Isaak

I söndags tog Dawit Isaaks familj emot Kurt Tucholsky priset av Svenska PEN I dag publiceras Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englunds appell för Dawit Isaak i 91 svenska tidningar och även på denna blogg:

September 2001. Vad gjorde du? Vad gjorde vi? Vad du gjorde vet jag givetvis inte, men själv hade jag just börjat på ett nytt arbete
i Stockholm, samtidigt som jag slet med att få mitt och barnens liv
i ordning efter en skilsmässa. Och vi var nog alla mer eller mindre upptagna med det som hände den där tisdagen i New York, då tornen föll.

Det inte bara känns som länge sedan. Det är länge sedan. Det där arbetet har jag lämnat bakom mig, jag är numera omgift och mina pojkar har vuxit upp och blivit män. Åtta år är en lång tid.

I september 2001 fängslades den svenske medborgaren Dawit Isaak i Eritrea. Under hela denna tid har han förblivit inspärrad i olika helveteshålor - det lär finnas över 300 av dem i landet. Tortyr är inget ovanligt; Dawit Isaak är en av dem som drabbats.

Samtidigt är fängelsesystemet som sådant brutalt, och hänsynslöst. Somliga fångar sitter inburade i underjordiska hålor, andra i oventilerade fraktcontainrar. Och somliga fängelser
är föga mer än dödsläger, dit fångar släpas för att aldrig mer återvända. För att dö, grävas ned, glömmas bort.

Vad hade då Dawit Isaak gjort i september 2001? Jo, han var journalist på landets största tidning, och där rapporterade man
om en grupp styrande som krävt vissa demokratiska reformer.
Det räckte. Någon rättegång har aldrig hållits.

Hans brott var yttrandefrihet.

Yttrandefrihetens flerhundraåriga princip bygger dels på tanken att var mänska, på grund av det förnuft hon är född med, har rätt att bestämma inte bara över sig själv, utan även över styret i det land hon lever i.

Delvis faller den tillbaka på en enkel men bara långsamt uppdagad insikt: att det inte är tvivel, ifrågasättanden och avvikande åsikter som gör ett samhälle svagt, utan frånvaron av de samma. Det påminns vi om inte minst i höst, 20 år efter murens fall.

Censur utsöndrar en syra som upplöser just det system det är tänkt att skydda. Och förr eller senare faller alla diktaturer. Alla.

Liksom att luften inte är något vi tänker på, så länge som den finns där, är det lätt att bara ta yttrandefriheten för given, om man aldrig behövt pröva på dess motsats. Eller, som Dawit Isaak, behövt betala dess pris. Samtidigt är yttrandefrihet något odelbart, även i så måtto att man som enskild aldrig kan förvänta sig något som man samtidigt är beredd att låta någon annan stå utan. Friheten att yttra sig. Eller, i förlängningen, friheten själv. Principen prövas alltid i det enskilda fallet.

November 2009. Dawit Isaak sitter fortfarande fängslad. Vad gör vi? Vad gör du? Åtta år är en lång tid.

Peter Englund

onsdag 18 november 2009

Finns Gud?

Sheri: Hit and Run



Musikvideo med Sheris debutsingel Hit and Run.

Uppsalatjejen som flyttade till Enköping som 7-åring har lyckats skapa en rejäl hype runt sin person och det kommande albumet släpps i januari nästa år.

- För mig var det nog väldigt bra att växa upp i en liten stad, det fick mig att drömma större, drömma mig i väg och jobba hårt för att lyckas, säger Sheri till Upsala Nya Tidning

tisdag 17 november 2009

Multikulturell vikingaäppelkaka

Tillkomsten av kakan är inspirerad av de 472 arabiska mynt som våren 2008 hittades vid Steningehöjden i Sundveda nära Arlanda flygplats. Mynten var av olika sorter och de flesta tros komma från Bagdad och Damaskus. Recept på Vikingaäppelkaka Sveriges Radio intervjuar en arkeolog från Riksantikvarieämbetet För den som vill fördjupa sina kunskaper om kontakterna mellan vikingar och arabiska muslimer rekommenderar jag artikeln Among the Norse Tribes: The Remarkable Account of Ibn Fadlan av norsk-amerikanska journalisten Judith Gabriel.

Keb´ Mo´: America - the beautiful



Musikvideo med Keb´Mo´: America - the beautiful Text / Lyrics

Med sjal i Sveriges riksdag

Den 19 maj 2003 stod riksdagsledamoten Mariam Osman Sherifay i riksdagen iklädd sjal/slöja och talade om sin interpellation 2002/03:295 från 16 april samma år. Interpellationen var riktad till statsrådet Mona Sahlin, som då var demokrati- och integrationsminister, och handlade om rätten att bära slöja.

Det var ett historiskt tillfälle. Mariam var den första muslimska riksdagsledamot som klädd i sjal talade i den svenska riksdagen.

- Jag gav mig in i debatten om islam och muslimerna eftersom medierna marginaliserar denna grupp på ett sätt som jag inte trodde hörde hemma i en västerländsk demokrati. Jag vill visa att islam är mycket mer än död, förödelse och ett liv som på medeltiden, sade hon i en intervju med Lokaltidningen

Läs Mona Sahlins svar på interpellationen och vad Mariam tyckte om hennes svar (skrolla ned till anförande 16).



Det här inlägget ger också rätt svar på den omröstning som pågått under den gångna veckan. Med tanke på omröstningens resultat är det kanske dags att någon sätter sig ned och skriver en historisk översikt om islam och muslimer i Sverige. En lämplig början kan vara vikingarnas kontakter med muslimer i fjärran länder.

Den arabiske författaren och resenären Ahmad ibn Fadlan (ibn al-'Abbās ibn Rashīd ibn Hammad) beskrev i början av 920-talet ett möte med vad som anses ha varit nordiska vikingar vid floden Volga:

De är Allahs smutsigaste varelser: de tvättar sig inte efter baj eller kiss, inte heller efter samlag, och tvättar inte händerna efter maten. De är som vilsegångna åsnor.

De har med sig sköna slavinnor, avsedda för handlarna. Den ene har umgänge med sin slavinna medan kamraten tittar på. Ofta beter sig en hel mängd av dem på det sättet, i varandras närvaro. Kommer det en köpman in för att köpa en slavinna av en av dem och finner honom i samlag med henne, så fortsätter denne tills han tillfredsställt sitt behov.


I artikeln Vikings in the Iberian peninsula kan vi läsa om vikingarnas plundringar i bland annat Spanien och Portugal, men också om vikingar som konverterade till islam:

Muslim chronicles from the same period tell a story of some mayus (‘pagans’, as the Arabs called the Vikings) that got lost in Spain, converted to Islam, married and opened a cheese farm in Isla Menor, where they produced the best cheese of the region.

måndag 16 november 2009

Nu är det julöl igen

I dag var det premiär för ett av Sveriges populäraste och godaste julöl; Jämtlands Bryggeriets öl med det självklara namnet Julöl. Eftersom jag under några tidigare år inte hunnit köpa ölen innan den tagit slut
på hyllorna, så håller jag numera järnkoll
på premiärdatumet. Nu har jag lagt upp
ett lager som, med mager ranson och god karaktär, borde räcka ända fram till jul.

Det blev också några buteljer av vårt lokala Uppsalabryggeri Slottskällans två alldeles förträffliga julöl. Det ena vid namn Tomte och det andra heter - ni har redan gissat det - Nisse. "Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara."

Sofi Hellborg band: Government lies



Sofi Hellborg band spelar Government lies.

När jag skrev förra inlägget, om Mory Kante och hans internationella hit med Yeke Yeke, kom jag att tänka på den svenska saxofonisten, kompositören och sångerskan Sofi Hellborg. Under åren 1985-1991 spelade hon med Mory Kante och medverkade på hans album 10 Kola Nuts och Akwaba Beach, som innehöll Yeke Yeke. Jag hade förmånen att få se henne spela tillsammans med Mory Kante i Stockholm.

Sofi Hellborg började satsa seriöst på musiken redan under tiden på musikskolan åren 1979-81, så med lite god vilja kan hon nu fira 30-årsjubileum. Efter skolan drog hon med en kompis i väg till Kamerun och spelade under fem månader med både traditionella och moderna musiker. Hon hamnade 1983 i London hos Orchestra Jazira som gav ut albumet Nomadic Activities, där en av hennes kompositioner finns med. Jag har Jaziras maxisingel Sakabo från 1984 i min skivhylla.

Sitt första egna album, Travel & See, gav hon ut 1993 och började turnéra med sitt eget band. Ett par år senare kom albumet Hey Now som 1998 följdes av Time will tell.

Efter 16 år utomlands flyttade Sofi 1999 hem till Sverige. Hennes fjärde album Go open gavs ut 2001. Fem år senare kom To give is
to get
där även den skånske rapparen Timbuktu medverkar. En recensent skrev att "den första hornstöten och den mjuka men obevekliga trumman i Wouldn't that be fun är allt jag någonsin önskar mig av afrofunken. Den har groovet, den har rytmen och
min kropp kan inte sitta eller stå still. Jag måste dansa."

Hennes blandning av afro, funk och jazz får mig att tänka på storheter som Fela Kuti och Manu Dibango, även om hon själv
sätter sin högst personliga prägel på musiken hon skapar.

Lyssna på inspelningar med Sofi Hellborg band

Mory Kante: Yeke Yeke



Mory Kante gästar Santanas band och spelar Yeke Yeke.

Det bubblade upp en massa minnen när jag för några dagar sedan snubblade över videon med Mory Kante och hans hit Yeke Yeke.

Min allra första artikel som frilansande musikjournalist skrev jag när Yeke Yeke klättrade upp på svenska försäljningslistans tio-i-topp för singlar. Det var första gången en "afro"-skiva lyckats med den bedriften. Artikeln om Mory Kante sände jag till Dagens Nyheter utan några större förhoppningar om att de skulle publicera den.

På förmiddagen dagen efter att jag postat artikeln ringde telefonen, det var från DN. De tyckte artikeln var bra och frågade om jag på frilansbasis ville bevaka den nya tropicopopmusiken för deras räkning. Vilken frilansare skulle tacka nej till ett sådant erbjudande innan han ens fått sin första artikel publicerad? Svar: Svarten.

Jag förstår än i dag inte varför jag svarade som jag gjorde. Kanske hade jag någon grumlig tanke om det där med att vara en helt fristående skribent. Kanske drabbades jag av prestationsångest.
Jag vet inte.

I vilket fall, jag fortsatte skriva om musik under tio års tid för landets så kallade landsortstidningar. Rent ekonomiskt var det en bättre affär än att skriva för en rikstäckande tidning, eftersom
jag kunde sälja samma artiklar till flera tidningar med olika spridningsområden. Men det händer att jag ibland undrar vad som hade hänt med frilanskarriären om jag tackat ja till DN.

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna perioden 16 oktober - 15 november.

1. Startsidan
2. Muslimer som bloggar (2)
3. Sverigedemokraternas lögner
4. TV4: Vår mörka historia, del 1
5. Azra Duliman - Fröken Sverige 2009
6. Ett steg i sänder
7. Koranpojken - ett gudomligt mirakel?
8. Sex i hundparken
9. SVD Brännpunkt: Om SD och islamister
10. Var Michael Jackson muslim?

söndag 15 november 2009

Islam för idioter



Klicka på bilden för läsbart format

Koranen - vetenskapens räddning


Klicka på bilden för läsbart format

Ur tidskriften Illustrerad vetenskap Se även sajten Muslim heritage

Land of look behind



Den här dokumentärfilmen från 1982 är ett samarbete mellan två regissörer, amerikanen Alan Greenberg och tysken Werner Herzog Filmarna besöker anhängare till rastafari-religionen uppe i bergen
på Jamaica, deltar vid Bob Marleys begravning, träffar dub-poeten Mutabaruka och filmar ett framträdande av Gregory Isaacs.

På DVD-utgåvan av filmen skriver den amerikanske regissören Jim Jarmusch att filmen är "imponerande, vacker, nästan perfekt".

Bered er på 90 minuter i ett lungt, nästan meditativt tempo, som
på ett lysande sätt fångar livsrytmen på Jamaica.

Läs vad The New York Times skrev om filmen.

Firmafesten


Med mina oregelbundna arbetstider och smått kaotiska fritid är
det inte helt lätt att ha full koll på allt. Som det här med maten.

I torsdags var jag ut och käkade en av mina favoriträtter Under fredagen glömde jag bort att äta och jobbade sedan på kvällen och natten. Stoppade i mig ett par mackor och en tallrik filmjölk på morgonsidan. Jättetrött när jag kom hem och stöp direkt i säng
för att vakna fem på eftermiddagen. Ingen större matlust vid uppvaknandet, så det blev bara ett par koppar kaffe. En stund vid datorn och i väg till jobbet igen för ytterligare en natts arbete.

Under kvällen började kroppen skicka signaler om att det behövdes bränsle för att maskineriet skulle fungera. Filmjölken och limpan i personalrummet kändes inte särskilt lockande, men jag hade inget val. En arbetskompis tittar in på kontoret och undrar om jag har lite tid över.

- Ja. Visst. Är det något särskilt?
- Kom med.

Hon tar mig med till personalrummet där en annan arbetskompis är
i full färd med att göra i ordning kycklinggrillspett marinerade i mango och jalapeno. Vi sätter oss framför TV:n och ser slutet på
Die hard 4 och äter de underbart goda grillspetten. Det är vad jag kallar en lyckad natt på jobbet med schysta arbetskompisar.

lördag 14 november 2009

I dag börjar damallsvenskan i bandy

I dag börjar damallsvenskan i bandy. Trots att damallsvenskan pågått sedan 1973 kommer premiären, som vanligt, att ske i all tysthet när det gäller mediarapportering. Inte ens det faktum att svensk dambandy fyller 100 år kan ändra på det. De hundra åren har räknats från och med bildandet av den första klubben 1909, som var kronprinsessan Margarethas Hockeyklubb i Stockholm.

Damallsvenskan innehåller åtta lag: AIK Bandy / Edsbyns IF / Jönköping/Waggeryd / Kareby IS / IFK Nässjö / Sandvikens AIK / Tranås BoIS / Västerstrands AIK

Bland lagens tränare är AIK Bandy favoriter till SM-guldet. Läs mer om damallsvenskan på Svensk Bandy

På det internationella planet är svenska damlandslaget dominerande och har vunnit VM fyra år i rad, senast på hemmaplan där de mötte Ryssland i finalen. I videon intervjuas landslagets assisterande förbundskapten Anna-Lena Strid.

Mina namn


När jag har varit ute och rest runt om i världen har jag ofta fått frågan vad mitt namn betyder. I många länder ger förnamnet någon speciell information om personen som bär det. I Ghana är det till exempel vanligt att namnet, förutom kön, berättar vilken veckodag personen är född på.

För att fortsättningsvis kunna ge ett tillfredsställande svar på frågan om mitt namns betydelse satte jag mig ner och läste i böcker och sökte på nätet, Jag har tre förnamn och kollade upp alla, samt mitt efternamn. Resultatet blev överraskande och jag kan inte förneka att jag i hög grad uppskattade vad jag kom fram till. Frågan är hurvida någon kommer att tro mig när jag presenterar mig som

Vacker krigare, stark som en björn, från Bävertjärn

fredag 13 november 2009

Mörker/Ljus/Mörker



Film (originaltitel: tma/svetio/tma) från 1989 av den surrealistiska filmskaparen Jan Švankmajer (född 1934) från Prag i Tjeckien.

Besök Jan Švankmajers hemsida och se fler av hans filmer

Och se, då sade din Herre till änglarna: "Jag skall skapa människan av ljudande krukmakarlera, av formbar gyttja" Koranen [15:28]

Paraskavedekatriafobi

Lyssna på radioinslag om paraskavedekatriafobi

Wallenbergare

Jag med sällskap var ut och käkade middag igår. Vi hade tänkt gå
till någon mysig restaurang, men så blev det inte. Ty. På vägen till vår träffpunkt passerade jag en populär buffésylta och såg att de serverade en av mina favoriträtter, Wallenbergare med potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Mums!

Efter en intensiv övertalning lyckades jag övertyga bordsdamen att hon kommer att älska Wallenbergare, en svensk gourméklassiker på kalvfärs som fått sitt namn efter häradshövding Marcus Wallenberg (1864–1943) Jag åt tre stora biffar vilka säkert vägde totalt över 500 gram. Mitt sällskap lyckades inte ens få i sig en biff. Jag fick till och med uppoffra mig och dricka upp hennes öl.

torsdag 12 november 2009

Sveriges värsta företagshemsida

I dag presenterade InternetWorld vad de anser vara Sveriges 100 bästa sajter Obstinat som jag är av födsel och ohejdad vana vänder jag på kuttingen och uppmärksammar webbutvecklaren Webbentus tävling om Sveriges värsta företagshemsida Alla kan var med och nominera kandidater. Vinnaren, eller förloraren kanske man borde skriva, presenteras 1 decemeber i år.

Singapore och svenska bloggar



Rap om Singapores historia på 40 sekunder.

Efter att ha kollat in ett antal bloggar nu på morgonen kom jag
att tänka på en gammal sång med en rappare som beskriver livet
i Singapore. Refrängen sammanfattar även på ett utmärkt sätt innehållet i många svenska bloggar; handla kläder och prylar, äta
och slappa framför TV:n.

First we
shop shop shop
Then we
chop chop chop
Til we
drop drop drop

Jag lyckades inte hitta sången på nätet, men snubblade över en ovanligt kreativ informationsfilm för det statliga verket Media Development Authority i Singapore.

onsdag 11 november 2009

Michael Franti & Spearhead: Say hey



Musikvideo med Michael Franti & Spearhead: Say hey (I love you)

Såg alldeles nyligen slutet på Ellen talk show som gick i repris nu på morgonen. Det avslutades som vanligt med ett artistuppträdande. Det krävdes bara några takter innan jag förstod att det här var musik för mina trumhinnor. Mycket riktigt. Jisses, så bra de är.

Letade upp videon på Tuben och såg att den laddades upp för drygt ett år sedan och har haft över tre miljoner besökare. Jag hade aldrig hört talats om gruppen. Jag börjar sakta inse att min dotter har rätt när hon allvarligt och lite bekymrat säger: "Pappa, du hänger inte riktigt med längre".

Om människors lika värde


Jag skulle just till att lägga ut bilden på bloggen när en av mina arbetskompisar, känd för sina sarkastiska kommentarer, tittade
in på mitt kontor. Jag visade henne bilden.

- Vad tycker du om annonsen?
- Jo, den är bra. Det går framåt.
- Vad menar du?
- Nu är både muslimer och förståndshandikappade accepterade
inom reklambranschen.

Först stirrade jag på henne och tyckte det var en lite väl magstark kommentar. Men vid närmare eftertanke så hade hon en poäng. Egentligen är det helt galet att det ska anses anmärkningsvärt att
en niqab-klädd kvinna eller en skådespelare med downs syndrom förekommer på annonser och i reklamfilmer. Det säger en del om vart vi står i dag och hur långt vi har kvar till ett samhälle där alla människor är lika mycket värda, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, social tillhörighet och vilka egenskaper de är födda med.

Mayda del Valle: In the cocina



Mayda del Valle läser dikten In the cocina och berättar om sig själv.

Som jag skrivit tidigare; jag kan inte få nog av estradpoeten Mayda del Valle. Jag kan till och med förlåta henne för en riktigt usel hemsida som sällan uppdateras, bara jag får se och höra när hon läser sina dikter. Tack å lov finns det en hel drös med videos att se.

Mayda älskar att stå på scenen. "Då är jag mer av den jag verkligen är än den jag är i mitt vardagliga liv. Det är som att göra något som är större än mig själv", säger hon. Mayda liknar sig själv vid en västafrikansk griot, en trubadur som inte bara berättar folkets historia och förmedlar nyheter, utan även har visoner om hur samhället skulle kunna vara.

Källa: Young innovator profile: Mayda del Valle

Demirbag-Sten om islam och muslimer

Uppriktigt sagt; jag trodde aldrig jag skull kunna länka till en artikel av Dilsa Demirbag-Sten och skriva: "Läs den här, den är riktigt bra." Men nu har det alltså skett.

Det är visserligen inget revolutionerande hon kommit fram till, endast ett par enkla och grundläggande förhållningssätt som är viktiga att inse: Det är skillnad på islam och muslimer. Vi måste
se muslimer som individer och inte som ett kollektiv.

"Islam är att likställa med andra religioner och ideologier medan gruppen muslimer består av individer - fullt kapabla att välja sin religiositet och sitt ställningstagande."

Dilsa Demirbag-Sten: Skillnad på islam och muslimer

tisdag 10 november 2009

Om invandrare, flyktingar och rasism

En liten blänkare om Immigrant-institutets utmärkta gratistjänst Massmedia om invandrare, flyktingar och rasism Länksidan är mycket användbar och jag har sedan en tid haft den bland mina favoriter, men av någon anledning glömt att tipsa om den. Kolla in hemsidans högra kolumn där du hittar kategorierna dagstidningar, nya media, organisationer, radio/tv-media, rasism, reflexioner, tidskrifter och utländsk press. Missa inte sökrutan.

måndag 9 november 2009

Nahide - estradpoet från Uppsala

Att jag gillar estradpoeter, som jag föredrar att kalla dem, har jag nämnt i tidigare inlägg SM i poetry slam 2010 arrangeras här i Uppsala 12-15 maj på Reginateatern Uttagningstävlingar har pågått under hela hösten på gamla anrika Ofvandahls konditori, som under många år varit stadens främsta arrangör av poetry slam-kvällar. I onsdags, 4 november, var den sista uttagningskvällen innan Grande Finale den 2 december då laguttagningen till SM äger rum.

Eftersom jag arbetade på kvällen i onsdags hade jag tyvärr ingen möjlighet att närvara (och ser nu att jag även arbetar 2 december. Grrr!). När jag tidigare i dag tittade in på bloggen Spokenmind (som finns med på länklistan Muslimer som bloggar) läste jag ett inlägg som gratulerade Nahide till segern i onsdags. Det var tydligen första gången hon var med och tävlade som estradpoet. Via en länk i inlägget klickar jag mig till Nahides blogg

Särskilt mycket om Nahide som person får jag inte veta genom att läsa hennes profil; hon är 23 år och pluggar i Uppsala, samt att hon är "a lover not a fighter. But I will fight for what I love". Men bloggen innehåller mängder av hennes underbara dikter och där får ni verkligen möjlighet att lära känna henne. Jag vill inte försöka mig på att recensera och analysera dikterna, det är jag helt enkelt inte kompetent till. Däremot vill jag å det varmaste rekommendera er att läsa dem.

Jag vet att det låter lite klichéaktigt att skriva; "henne får vi säkert höra mer ifrån framöver", men den här gången känns det verkligen relevant att använda den formuleringen. Så - upptäck, Nahide.

Mahmoud Aldebe lämnar centerpartiet

Ordföranden för Sveriges muslimska förbund, Mahmoud Aldebe, hoppar av från sin kandidatur till en riksdagsplats för centerpartiet, enligt dagens Expressen Aldebe säger att det pågått rena häxjakten efter honom och att "det är islamofober i Centerledningen som styr".
Aldebe fick stor uppmärksamhet i media när han inför riksdagsvalet 2006 sände ett brev till samtliga riksdagspartier och krävde långtgående krav på särlagstiftning för muslimer.

– Jag belastas av vad muslimska minoriteter eller församlingar gör. Jag kommer aldrig ses som en vanlig människa, säger Aldebe som nu funderar på att starta ett eget parti.

Magnus Andersson, ordföranden för centerpartiets ungdomsförbund, skriver i dag i artikeln "Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag är besviken”:

"Mahmoud Aldebe, som var hett debatterad för någon vecka sen, hävdade igår att han hoppar av listan. I själva verket är det så att han inte fick stöd i medlemsomröstningen, gissningsvis på grund av sina värderingar som inte delas av Centerpartiet. Därför föreslås han inte på listan. Så man kan minst sagt säga att det var ett sent avhopp."

På en blogg tillhörande en av Mohamed Omars supportrar  (se kommentar) kunde man igår läsa följande spekulation:

"Mohamed Omar har säkert redan kontaktat Mahmoud Aldebe angående bildandet av ett antisionistiskt parti. Skulle Mahmoud hänga på Omars parti har vi en jättenyhet inom kort."

Premiär inom kort


Kristallnatten 9-10 november 1938



Kristallnatten eller Natten av krossat glas kallas natten mellan
9-10 november 1938, då nazisterna i Tyskland iscensatte en landsomfattande pogrom. Ett hundratal judar dödades, 30 000 fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes och över
7 500 butiker vandaliserades.

Nazisterna använde officiellt benämningen "rikskristallnatten" och ordet kristall valdes för att skyla över den omfattande förödelsen och vandalismen. Aktionen motiverades av nazisterna med att en
17-årig tysk jude den 7 november sköt ihjäl den tyske legationssekreteraren i Paris, Ernst vom Rath.

Det är inte helt klarlagt vem som beordrade kristallnatten och om den var planerad sedan långt tidigare. Enligt en teori uttalade sig Hitler i allmänna ordalag om behovet av en markering efter mordet på vom Rath, och detta ledde till att främst Goebbels och Göring organiserade kristallnatten. Det var en del av upptrappningen av våldet mot judar vilket kulminerade i den egentliga förintelsen
under andra världskriget.

Texten ovan från Wikipedia

Se en dokumentärfilm från History Channel om Kristallnatten.

söndag 8 november 2009

Det muslimska arvet



Muslim heritage är en sajt jag ofta besöker, helt enkelt för att den är så oerhört intressant och lärorik. Jag har uppmärksammat den flera gånger tidigare på bloggen, men tyckte det var dags igen efter att ha tillbringat några morgontimmar med att läsa artiklar om islamisk arkitektur och muslimska Kung Fu-mästare. Videon är
en liten aptitretare för vetgiriga besökare som vill fördjupa sina kunskaper om det muslimska arvet.

Morgonpromenad, söndagen 8 november


lördag 7 november 2009

Sverigedemokraterna - Blåsippans väg

)

Från UR:s programserie om främlingsfientlighet: Blåsippans väg Text / Lyrics Se programmen på webbtv

Läs vad som skrivs om videon på ett forum för sverigedemokrater

Terry Allen: Smokin the Dummy



Amatörvideo med Terry Allen sjungandes Gimme a ride to heaven boy från albumet Bloddlines (1983) Text / Lyrics

Jag har omkring 2000 vinyl LP:n i skivhyllan och en massa CD:n, så det finns att välja på när musiksuget sätter in. Att lyfta fram någon enstaka favorit är naturligtvis omöjligt, alla skivorna är bra, det är därför jag köpt dem.

Igår fick jag en släng av countryfeber och började med att söka efter favoriter på Tuben. Efter ett tag bubblade namnet Terry Allen upp i bakskallen, vars LP Smokin the Dummy från 1980 är en av mina absoluta favoriter i countrygenren. Nja, country å country, den spretar åt lite olika håll, men countrykänslan finns närvarande hela tiden på något sätt.

Jag trodde jag skulle hitta en mängd bra videos med Terry Allen på Tuben, men icke. Denna fantastiska artist, kompositör och sångskrivare, samt konstnär, tycks vara en angelägenhet för endast en mindre krets. Inte en enda professionellt framställd video lyckades jag hitta.

På en annan sajt fann jag dock ett fynd som gjorde mig riktigt glad, ett närmare två timmars radioprogram från 1981 innehållande en lång intervju med Allen och massor av musik från hans tre första album; Juarez (1975), Lubbock (on everything) (1979) och Smokin the Dummy (1980). Som en första introduktion till denna stora, och lite uppmärksammade artist, lägger jag ut sju sånger från Smokin the Dummy vilka jag redigerade ut från programmet.



Om ni vill läsa mer om Terry Allen är det inte mycket man hittar på nätet, ingen hemsida, blogg eller MySpace. Ni får, tills vidare, nöja er med en ganska innehållslös länk till Wikipedia

fredag 6 november 2009

Roygalan: 2009 års bästa reklamfilm



Årets bästa reklamfilm blev Systembolagets Tonårsfesten.

Läs mer på Roygalans hemsida och se fler prisbelönade filmer.

"Vare sig man handskas med de konstnärliga uttrycksmedlen i säljandets tjänst eller i totalt oberoende, så får verksamheten konsekvenser. De alster som skapas är uttryck för en värdering
av tillvaron. Dessa uttryck är en del av det material med vilket människor skapar sin världsbild."

Roy Andersson, oktober 2009

Se reklamfilmer av Roy Andersson

torsdag 5 november 2009

Jag - en mullig mansgris?

Det är klart att jag har mina fördomar och nedärvda värderingar. Nu menar jag inte att det sitter i mina gener (även om det säkert finns en hel del även där), men jag är som alla andra ett barn av min tid och det samhälle jag växt upp i.

När det gäller min syn på kvinnor och jämställdheten mellan könen anser jag mig ha en långt ifrån konservativ uppfattning. Utan att riktigt förstå vad det egentligen innebär i praktiken, så kan man säga att jag är för kvinnans frigörelse från de förtryckande patriarkala strukturerna. Typ.

När jag i morse kollade igenom Upsala Nya Tidning på nätet hittade jag ett antal artiklar om kvinno- och jämställdhetsfrågor. Det fanns även en webbtest med rubriken Hur mycket mansgris är du?

Mansgris? Jag? Pyttsan. Jag ska nog visa vilken schyst och modernt tänkande man jag är. Jag lovade mig själv att svara absolut ärligt på frågorna, utan att försöka fundera i banor om vilket svar som ansågs ligga längst ifrån mansgrisen. Jag var övertygad om att jag skulle komma att framstå som kvinnornas förkämpe på barrikaderna.

Jag gjorde testet och läste det slutgiltiga omdömet:

Du är inte ett helt hopplöst fall, men rätt mycket mansgris är du allt. Av slentrian låter du det ojämlika samhället få råda utan att
du reagerar på det. Dags att vakna nu!

Sveriges och brödrafolkens väl


Ibland hamnar vi i märkliga och relativt oviktiga diskussioner på jobbet. Det kan handla om vad som helst; vilken känd person som sagt vad och när eller vilken artist som haft en hit med en sång ett specifikt år. Ofta leder det till att vi, efter att ha käftat ett tag och idiotförklarat varandra, rusar i väg till varsin dator för att googla fram ett svar som visar att de andra har fel.

Nattens korta, men intensiva diskussion, handlade om vilken svensk regent som hade valspråket Sveriges väl. Jag kände väl igen det, men kunde inte placera det hos någon regent. Som halvnorsk var jag däremot bergis på att Oscar II under unionstiden med Norge hade Brödrafolkens väl som sitt valspråk. När en arbetskompis hävdade att Oscar II hade Sveriges väl som sitt motto, så protesterade jag naturligtvis högljutt. Jag var helt övertygad om att jag hade rätt.

Självklart sprang vi efter ett tag iväg till datorerna för att söka den definitiva sanningen. Det visade sig att vi båda hade fel - och rätt. Den svensk-norska unionen varade 1814–1905 och Oscar II regerade 1872-1907. Under unionstiden hade han Brödrafolkens väl som valspråk, men ändrade det 1905 till Sveriges väl.

Så var det med det. Det finns säkert någon lärdom att dra av detta, men just nu kommer jag inte på vad det skulle vara. Möjligtvis något i stil med att visa ödmjukhet och lyssna på andras åsikter även när du är absolut säker på att du har rätt och de andra har fel.

Bilaga: Svenska regenters valspråk Karl XIII:s (1809-1818) valspråk är min favorit. Vilket är ditt?

Samhällsorientering för nyanlända invandrare



- Jag tror att det är rätt många som inte får klart för sig vilka dolda normer som finns i samhället. Man kan skämta om att vi står i kö i Sverige och att vi kommer i tid, men de facto så är det bra att veta, säger integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) om regeringens förslag om särskild samhällsorientering för nyanlända invandrare.

Källa: Invandrare ska lära sig våra värden MSN