söndag 5 oktober 2008

Falukorv och pizza - svensk husmanskost

När min tonårsdotter var yngre fanns det egentligen bara två maträtter som gällde när vi skulle gå ut och äta; pizza och hamburgare. Efter ett tag utökade hon menyn med kebabrulle. Att ta med henne på kinarestaurang för att äta buffé var ingen bra idé, det blev alltid så att hon enbart åt kyckling, ris och majskorn. På väg hem från restaurangen kunde hon försynt undra om vi inte kunde äta pizza nästan gång.

I dag, som 16-åring, älskar hon asiatisk mat, med sushi som tillfällig favorit. Men det går lika bra med kinesiskt eller thailändskt. Ja, all mat från Asien tycks falla henne i smaken. Dessutom har hon äntligen slutat med att peta över grönsakerna på min tallrik.

Ibland hör jag folk beklaga sig över att den traditionella svenska husmanskosten har försvunnet från restaurangernas menyer och att dagens föräldrar inte längre tillagar den i hemmen. Äldre personer kan få något fuktigt i blicken och darr på rösten när de talar om utrotningshotade maträtter som fläsklägg med rotmos, pölsa (tidigare även kallad lungmos) med rödbetor, raggmunk med fläsk och rårörda lingon.

Den "ursvenska" falukorven håller dock ställningarna och 2006 köpte vi falukorv (och besläktad medisterkorv) för omkring 1,5 miljard kronor, vilket borde placera korven på hushållens tio i topp-lista. När jag alldeles nyss googlade på recept falukorv fick jag över 60 000 träffar. Allt från klassiker som korv Stroganoff och ugnstekt falukorv tilll wokad falukorv med honungschili Jag hittade till och med ett recept på falukorvspizza

Våra matvanor förändras genom bland annat resor ut i världen,
ny teknik och invandrare som tar med sig sina mattraditioner till Sverige. Matkulturer möts och nya former uppstår. Så har det alltid varit här i landet.

Det var tyskar, som hade ett stort inflytande vid Falu koppargruva, som under 1500 och 1600-talet lärde svenskarna göra korv. Lokalt kallades den för Lübeckkorv, efter den nordtyska staden, men i andra delar av landet gick den under namnet falukorv. Från början var korven en biprodukt. I Falun användes linor av oxhud för upptagningen av kopparmalmen ur gruvan. Oxarna fördes upp från Småland och slaktades vid ankomsten. Under sommarhalvåret röktes och saltades köttet för att inte förstöras och blev sedan till korv.

På 1870-talet tog Anders Olsson, far till Melker Olsson, upp traditionen att röka kött i sitt slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till vad vi i dag känner som falukorv. Falukorven är av EU utnämnd till "garanterad traditionell specialitet" (GTS) och måste innehålla minst 40 procent nötkött.


I mars 2007 hade alla eleverna vid Västerviks kommunala grundskola och gymnasieskola möjlighet att rösta om den populäraste skolmaten. Av de 5 210 eleverna deltog 43 procent i omröstningen. Resultatet blev att bland eleverna i årskurs f-6 kom pizza på första plats. Pizza var även den populäraste maträtten bland eleverna i årskurs 7-9 och på gymnasiet.

Se ytterligare resultat av omröstningen och hur den genomfördes

I morgon hoppas jag få tid tid att skriva några rader om den svenska pizzan, kanske med några historiska och internationella inslag. Vi får se hur det blir.

Tillägg:

Jorå, det blev en till bloggpost. Se Falukorv och pizza - svensk husmanskost 2

2 kommentarer:

nitza sa...

Snålvattnet rinner till, du får nog bjuda på en falukorvsmiddad strax här tror jag.

Unknown sa...

Tack, jag gillade speciellt det som du berättade om din dotter; min dotter börjar också bli äldre och hon ogillar (det är nästan en underdrift, hon hatar rentav) fortfarande grönsaker och älskar glass, pizza, strips och hamburgare. Herregud, om jag skulle äta det i samma mängd skulle hälsoproblemen börja snart så att säga