söndag 15 juni 2008

Skulpturer i Uppsala

Igår blev det en bloggpost om klockstapeln vid Missionskyrkan i Uppsala Klockstapeln är gjord 1984 av uppsalakonstnären Olof Hellström och har namnet Att födas på nytt. Med bästa vilja i världen kan jag inte påstå att min tolkning igår får något stöd av det namnet.

Olof Hellström har bidragit till Uppsalas förskönande med flera skulpturer på offentliga platser. Ytterligare en av hans klockstaplar Stigande rymd finns på Berthåga kyrkogård.

Min absoluta favoritskulptur av Hellström är Befrielsen från 1978 (se foto nedan). Den har lämpligt nog placerats på Martin Luther Kings plan vid gamla universitetsbyggnaden. Läs en kort historik om platsen som tidigare kallades Kamphavstorg. Den som vill läsa mer om Olof Hellströms konst kan beställa denna bok


Här i Uppsala är himlen i dag klarblå med massor av fluffiga Cumulus humilis (vackertvädersstackmoln) och termometern visar på 24 grader i solen. Tanken att ta en lång söndagspromenad och titta på konst känns lockande. Jag googlade i förhoppning om att hitta lite vägledning på nätet. Och visst fanns det hjälp, till och med ett förslag till en konstrunda i Uppsala med karta och bilder på skulpturerna.

Dessutom hittade jag ett fint fotogalleri med närmare 100 bilder på konst i det offentliga rummet. Tyvärr återges bara namnet på konstverket och platsen där det återfinns. Men jag hittade även denna sida där konstnärens namn och årtalet när konstverket skapades finns med.

Nu ska jag plocka fram stadskartan och planera min egen konstrunda i Uppsala. Det gäller att vara noga med vätskeintaget i värmen, så jag får inte missa att pricka in ett antal uteserveringar utefter promenadvägen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bollhundens konstnär ingår i min bekantskap och är både begåvad och underbar människa om du vill veta och kanske jag ska skicka ett mail och tala om var du kan se fler foton av SP:s verk om du är nyfiken.MW

nitza sa...

Tittade runt i fotogallerit, Skulpturen lövet som finns på första sidan fick sambons yngste son av skulptrisen, eftersom han tyckte den var så söt då vi var på en utställning av henne. Hans Lövet är dock gjort i Gips